Regimul alimentar al diabeticului

Regimul alimentar al diabeticului

Pentru a intelege insemnatatea regimului in diabet, vom face o comparatie intre glucidele consumate de diabetici si un robinet care lasa sa curga glucoza intr-un rezervor.
Evacuarea glucozei din rezervor se face prin doua cai de scurgere. Prin cea de jos, ea trece spre tesuturi. Cand aceasta cale de scurgere este astupata in parte sau total, asa cum se intampla in diabet, glucoza creste in sange, trece de 1,80 g la litru si incepe sa se scurga prin urina.
Ar fi totusi o greseala, pe care o fac de altfel unii bolnavi, sa se consume cantitati excesive de albumine si grasimi. Nu trebuie uitat ca organismul diabeticului poate sintetiza glucoza si din albumine si in masura mai mica, din grasimi.
In ceea ce priveste consumul de glucide, acesta este stabilit de medic, de la bolnav la bolnav, in functie de capacitatea lui de le utiliza. In general nu se scad glucidele sub 120 de grame in 24 de ore, deoarece in lipsa acestora acidoza poate sa apara foarte repede.
In privinta glucidelor nu exista o restrictie cantitativa. Unele alimente, ca zaharul, dulceata, marmelada, bomboanele si in general, toate zaharicalele, sunt strict interzise diabeticului.
Aceste dulciuri, fiind prea bogate in zahar, fac sa creasca repede si pronuntat cantitatea de glucoza din sange, mai inainte de a fi posibila utilizarea lor, care, dupa cum am aratat, este defectuoasa la diabetici.
Odata stabilite aceste principii generale de alimentatie a diabeticului, trebuie sa aratam ce alimente glucidice sunt permise si in ce cantitati.
Cunoscand continutul aproximativ de glucide al alimentelor, diabeticul isi poate alcatui singur meniul zilnic, in functie de cantitatea de glucide permisa de medic.

Aceasta cantitate este de aproximativ 150 g glucide in 24 ore, continuta de exemplu in urmatoarele alimente (cu aproximatie):
mere 300 g (30 g glucide);
lapte 500 g (20 g glucide);
paine 200 g (100 g glucide).
Acestora, evident, li se adauga alimentele continand numai albumine si grasimi, cum ar fi carnea, ouale, branza, sau numai grasimi, ca margarina, untdelemnul, untul.
Aceeasi cantitate de glucide poate fi furnizata si de alte alimente. Aceasta depinde si de preferintele si de posibilitatile bolnavului. Daca regimul prescris cuprinde, ca mai sus, 300 g mere, atunci merele contin 10 % glucide. Un calcul simplu arata ca 300 de g de mere aduc 10 g x 3 = 30 g glucide.
Daca doriti sa inlocuiti aceste 300 de grame de fructe cu paine, trebuie sa stiti ca painea contine 50% glucide, adica jumatate din greutatea ei, deci cele 30 g de glucide furnizate de mere vor fi continute in 60 g de paine.
In general, insa, nu este bine sa se renunte la consumul fructelor si al legumelor, in profitul altor alimente glucidice, deoarece cele dintai sunt bogate in vitamine si in saruri minerale necesare oricui si mai ales diabeticului. In plus, zaharul continut de fructe, cu exceptia strugurilor, este mai bine tolerat de diabetic decat glucoza.

La celelalte alimente, care nu contin glucide sau le contin in cantitate prea mica, cantarirea lor nu este obligatorie cu aceeasi strictete si regularitate cu care este obligatorie aprecierea greutatii alimentelor glucidice.
Totusi este bine sa se stie ca grasimile nu trebuie consumate in cantitati prea mari, deoarece predispun pe unii diabetici la acidoza, iar cu timpul pot duce la incarcarea cu grasimi a peretilor arteriali, favorizand aparitia gangrenei diabetice sau a anginei de piept.

Dintre grasimi sunt recomandabile cele vegetale (ulei, untdelemn si mai ales uleiul de germen de porumb) si mai putin untura, untul, slanina si galbenusul de ou. Totusi, si acestea pot figura in alimentatia diabeticilor, cu conditia sa nu depaseasca jumatate din totalul de grasimi, care se ridica la aproximativ 80-100 g in 24 de ore.
Sunt de asemenea lipsite de glucide alimentele bogate in albumine, ca ouale, carnea, pestele si branzaturile, afara de urda si de branza de vaci, care contin mici cantitati de lactoza. Alaturi de acestea mentionam zarzavaturile sarace in glucide, care pot si trebuie sa completeze regimul zilnic al diabeticului.
Dintre zarzavaturile premise, care pot fi consumate fara cantarire prealabila, fac parte urmatoarele: rosii, spanac, sparanghel, vinete, ciuperci, papadie, stevie, untisor, ardei, varza alba, varza acra, varza rosie, andive, castraveti, dovlecei, urzici, ridichi, conopida, laptuci, fasole verde, macris, bame.

Exemple de liste de mancare pentru o zi (aproximatov 150 g glucide)
Dimineata:
o salata de rosii, ardei, castraveti, cu otet si untdelemn (iarna din varza cruda rasa, ridichi negre rase sau salata de praz );
50 g paine cu unt sau margarina si telemea;
o ceasca de ceai cu zaharina;
un mar (100 g).
Ora 11:
200 g mere cu telemea sau cascaval;
Pranz:
supa de oase cu fulgi de ou;
musaca de dovlecei cu salata de rosii, castraveti, ceapa verde, marar, otet si untdelemn;
80 g paine;
Crema de ou si lapte (250 g) cu zaharina sau lapte de pasare.
Seara:
omleta cu telemea si ceapa verde cu salata de rosii preparata cu ulei;
50 g paine;
200 g fructe.
Dimineata:
lapte, 250 g, cu cafea;
paine, 50 g, cu unt, margarina, costita, mezeluri sau telemea;
Ora 11:
telemea cu rosii, ardei grasi sau ridichi sau 250 g iaurt;
Pranz:
bors de zarzavat cu 50 g cartofi (se vor suprima daca la ora 11 s-a inlocuit telemeaua cu iaurt);
mancare de fasole verde cu carne gatita cu ulei;
40 g paine si 100 g mamaliga pripita (langa ciorba);
mere 200 g.
Seara:
rosii umplute cu ochiuri
carne rece sau fripta cu salata de castraveti cu otet si untdelemn, iarna castraveti murati;
50 g paine;
Fructe 200 g.
Cantarirea zilnica a acestor alimente nu trebuie sa-l sperie pe bolnav. Ea este necesara la inceput, pana cand diabeticul se obisnuieste sa aprecieze dintr-o privire cat cantareste o cantitate dintr-un aliment glucidic oarecare.
Dupa aceea este suficienta verificarea numai din cand in cand la cantar, pentru a inlatura greselile de apreciere. Pentru a usura obligatia diabeticului de a-si cantari zilnic unele alimente, dam urmatoarele masuri, cu echivalentul lor in grame:
o lingura de lapte = 15 g
o lingurita de lapte = 5 g
o ligura rasa de orez crud = 20 g
o ligura rasa de gris crud = 20 g
o lingura rasa de malai = 15 g
o lingura de unt = 20 g
o lingurita de unt = 6 g
o lingura de untura = 20 g
o lingurita de untura = 6 g
o lingura de ulei = 20 g
o lingurita de ulei = 6 g
o cana obisnuita cu lapte = 200 g
un polonic mic cu lapte = 80 g
un pahar de apa cu lapte = 200 g
o farfurie adanca cu lapte = 200 g
o chifla = 40-50 g
o felie de paine potrivit de mare = 40-50 g
un cartof cat un ou = 60 g
un mar potrivit = 100 g
un varf de cutit de sare = 2 g.
In stransa legatura cu controlul la cantar al greutatilor de alimente glucidice consumate se afla si controlul glucozei in sange si urina, analize pe care diabeticul constient trebuie sa le faca lunar sau cel mult la doua luni.
Alimente si mancaruri indicate pentru bolnavii de diabet
Bauturi: apa, sifon, ceaiuri indulcite cu zaharina (ceai de macese, de menta, de musetel, ceai rusesc). Numai in cantitatile indicate de medic: lapte, lapte batut, cafea cu lapte, fiertura de tarate, vin (dar nu din cel dulce).
Paine: in cantitatile permise de medic, paine neagra, intermediara, veche de cel mult 24 de ore, paine graham. Daca bolnavul prefera paine prajita, o va cantari inainte de prajire.
Supe: supe de zarzavat din legumele permise, ciorbe de carne, bors, toate fara rantas si fara paste fainoase. Supele pot fi drese cu ou, smantana sau adaos de unt ori untdelemn. Exemple: bors de zarzavat cu perisoare (fara orez), supa de rosii, supe de zarzavat cu zdrente de ou (fara faina).
Mancaruri de carne: rasol sau friptura de vaca, pasare, porc, sunca, conserve de carne fara rantas, mezeluri, musaca de dovlecei sau vinete, varza fara carne, piftie, chiftele (fara paine), sarmale fara orez , snitel (fara pesmet si faina).
Peste: proaspat sau conservat, sarat, afumat.
Branzaturi: telemea, cas, cascaval, svaiter, branza topita. Numai la cantar: urda, branza de vaci.
Grasimi: unt, slanina, margarina. Se prefera untdelemnul, mai ales cel din germen de porumb.
Oua: cel mult doua pe zi.
Zarzavaturi si legume: varza alba, varza rosie, varza acra, varza de Bruxelles, conopida, spanac, fasole verde, dovlecei, bame, sparanghel, salada verde, rosii, laptuci, papadie, urzici, macris, praz, ridichi, ciuperci, ardei gras, castraveti, untisor, stevie, precum si aromatele: tarhon, marar, patrunjel, hrean, foi de dafin, cimbru, usturoi. Legumele se vor prefera crude, rase marunt, preparate cu untdelemn si otet sau lamaie.
Fructe (numai la cantar): fragi, capsuni, zmeura, mure, mere, pere, agrise, caise, visine, cirese timpurii, portocale, grape-fruit (in cantitate de 2-3 ori cat celelalte), pepene galben, nuci. Fructele se vor consuma de preferinta crude si cu coaja. La nevoie se pot prepara compoturi (cu zaharina).
Fainoase (numai la cantar): gris, orez, fulgi de ovaz, mamaliga pripita, macaroane, fidea, taitei.
Sosuri: maioneze, sosuri de bullion de legume (dintre cele permise) date prin sita, sos de smantana, de mustar, de unt, de verdeturi.
Deserturi: gelatina de fructe (cu zaharina), creme, deserturi cu albus de ou, pricomigdale, de preferinta fructe (la cantar).

Alimente si mancaruri interzise pentru bolnavii de diabet
Bauturi: bere, vin dule, must, sirop, lichior, bauturi indulcite cu zahar.
Paine: orice fel de paine peste cantitatea permisa.
Supe: supe cu rantas, supe cu paste fainoase sau cu orez. Acestea din urma sunt interzise pentru motivul ca orezul, grisul si pastele fainoase dintr-o farfurie cu supa se afla in cantitati care nu pot fi controlate pe cantar.
Daca supa a fost preparata special pentru diabetic, separate, cu fainoasele respective cantarite in prealabil, es este desigur permisa. Fainoasele crude contin 75 g glucide la 100 g, iar fainoasele fierte aproximativ 20 g glucide la 100 g.
Mancaruri cu carne: oricare din mancarurile cu rantas, snitel cu pesmet sau cu faina, chiftele preparate cu paine sau perisoare cu orez.
Peste: peste prajit in pesmet.
Branzaturi: branza de vaci si urda peste cantitatile premise.
Grasimi: interzise in exces.
Oua: interzise in exces.
Zarzavaturi si legume: cartofi, morcovi, telina, sfecla, mazare, ceapa peste cantitatile premise.
Legume uscate: fasole boabe, linte, mazare uscate. Acestea contin aproximativ 60 % glucide. Cand au fost fierte, continutul lor in glucide se cifreaza la aproximativ 15-20%. Daca mancarea s-a preparat separat pentru diabetic, cu cantitati cantarite in prealabil, ea este desigur permisa.
Fructe proaspete: struguri, prune. Oricare alt fruct peste cantitatile premise.
Fructe uscate: toate.
Dulciuri: interzise daca contin zahar sau faina.
Sfaturi generale privind alimentatia bolnavului de diabet
Odata toleranta si regimul fixate, diabeticul se va feri de modificari personale, fara a cere avizul medicului.
Diabeticul trebuie sa manance la ore regulate, totdeauna aceleasi, mai ales daca face insulina.
Alimentele care contin glucide vor fi consumate in cantitatile permise de medic, obligatoriu controlate pe cantar. Aceste alimente, care dau glucoza in organism, vor fi impartite intre cele trei mese principale.
Alimentele, care nu contin glucoza sau contin glucoza sub 10%, pot fi consumate fara controlul cantarului.
Dintre alimentele interzise, diabeticul nu va consuma decat cu avizul medicului cantitatile indicate de acesta.
Se va da o deosebita importanta salatelor de cruditati dintre cele premise, care vor fi consumate in cantitate cat mai mare, deoarece aduc vitamine si saruri alcaline care combat acidoza.
Inca din vara, diabeticul se va ingriji sa-si conserve zarzavaturi, pentru a avea o rezerva pe timpul iernii.
Si diabeticii pot duce o viata frumoasa daca au grija de ei, de stilul de viata si de alimentatie. Nu trebuie considerati a fi ciudati sau anormali, ei sunt oameni ca si noi, doar ca trebuie sa fie mult mai atenti in tot ceea ce fac. Sprijiniti-i cat puteti de mult !

10 deserturi pentru diabetici
1. Serbet cu fructe proaspete
Pentru 8 persoane - 150 calorii/persoana
Ingrediente:
6 kiwi
7 pere
1 lamaie verde
200 g edulcorant pudra
200 ml apa
Reteta: spalati si cojiti fructele, apoi amestecati-le pulpa cu sucul de lamaie verde, pana devine un fel de piure. Taiati cateva bucatele de coaja de lamaie. Intr-un castron, puneti 200 ml de apa si puneti la incalzit cu 200 g de edulcorant pudra. Aduceti la punctul de fierbere si amestecati pana obtineti un suc omogen. Lasati sa se raceasca cateva minute.
Odata siropul racit, incorporati-l cu piureul de fructe. Amestecati bine si puneti totul intr-un castron in frigider timp de 2 ore. Decorati cu coaja de lamaie si serviti proaspat.

2. Crema usoara cu cafea
Pentru 6 persoane - 50 calorii/persoana
Ingrediente:
800 ml lapte semi-degresat
30 g edulcorant lichid
4 oua
30 ml de cafea solubila
Reteta: intr-un castron de salata, spargeti ouale, separand albusurile de galbenusuri, apoi intr-un castron varsati laptele si incalziti-l 10 minute. Odata laptele incalzit, varsati-l peste galbenusuri, apoi adaugati cafeaua solubila. Amestecati bine cu o spatula de lemn.
Puneti acest amestec la bain-marie, amestecand permanent, pana cand se ingroasa. Puneti la racit cateva minute, apoi serviti.

3. Salata de citrice
Pentru 4 persoane - 65 calorii/persoana
Ingrediente:
4 clementine
5 portocale
1 lamaie galbena
3 grepfruit
1 lingurita de vanilie pudra
4 linguri de suc de portocale
Reteta: cojiti clementinele, portocalele si grapefruitul, apoi taiati-le in sferturi. Puneti-le intr-un castron mare si stropiti-le cu suc de lamaie. Apoi pudrati totul cu vanilie. Adaugati cele 4 linguri de suc de portocale si presarati coaja de lamaie rasa. Acoperiti cu o foaie de aluminiu si puneti la rece o ora si jumatate. Serviti salata de citrice foarte proaspata in 4 cupe de salata individuale.

4. Prajitura de gris
Pentru 4 persoane - 100 calorii/persoana
Ingrediente:
80 g gris fin
60 g edulcorant pudra
80 de migdale pudra
4 oua
10 g unt
6 linguri de suc de lamaie
1 lingura scortisoara pudra
10 g drojdie
Cateva migdale intregi
Reteta: ungeti cu unt o forma. Intr-un castron, bateti galbenusurile de ou unul cate unul cu edulcorant pudra, scortisoara, migdalele pudra, gris si sucul de lamaie. Amestecati bine pentru a obtine un amestec onctuos si omogen.
Intr-un bol, bateti albusurile bine, pana se intaresc, appoi adaugati-le in amestecul de mai sus. Varsati totul in forma unsa cu unt si coaceti in cuptorul incalzit timp de 25 de minute. Scoateti din forma si lasati prajitura sa se raceasca cateva minute. Puneti la frigider 10 minute. Apoi serviti.

5. Tarta de mere pentru diabetici
Pentru 4 persoane - 100 calorii/persoana
Ingrediente:
1 aluat gata preparat pentru tarte
1 lingura de ulei de masline
1 ou
2 mere
15 g de edulcorant pudra
3 linguri de smantana fara grasimi
1 lingura de scortisoara
1 lingura de faina
Reteta: Incalziti cuptorul la 180C si ungeti cu unt forma pentru tarta. Desfaceti pe fundul de lucru aluatul, dupa ce ati pudrat cu faina. Spalati si taiati merele felii, apoi puneti-le pe aluat. Intr-un castron, bateti oul cu scortisoara si edulcorantul. Varsati totul peste mere. Coaceti in cuptor timp de 30 de minute. Scoateti tarta din forma, cat este calda, apoi serviti.
Salata de struguri albi si negri
Pentru 8 persoane - 50 calorii/persoana
Ingrediente:
400 g struguri albi
400 g struguri negri
2 pere
Sucul de la o lamaie verde
120 ml de vin rosu
Reteta: Spalati strugurii, scuturati-i de apa si pastrati doar boabele. Spalati si decojiti perele, apoi taiati-le in bucati. Intr-un castron de salata puneti strugurii si cuburile de pere. Stropiti cu sucul de lamaie verde si cu vinul rosu. Acoperiti castronul cu o foaie de aluminiu si puneti in frigider timp de o ora. Serviti.

6. Spuma de caise
Pentru 8 persoane - 150 calorii/persoana
Ingrediente:
8 oua
1 kg de caise coapte bine
60 g edulcorant
1 lingurita de sare
Sucul de la o lamaie mica
Reteta: Scoateti samburii, spalati si amestecati caisele coapte cu galbenusurile de ou si sucul de lamaie. Adaugati 60 g de edulcorant pudra, cat si albusurile batute impreuna cu sarea. Incorporati usor albusurile si, apoi, puneti la rece timp de 1 ora. Serviti proaspat.

7. Compot de corcoduse
Pentru 4 persoane - 130 calorii/persoane
Ingrediente:
650 g corcoduse
1 lingurita de ghimber tocat
40 g edulcorant pudra
Sucul de la o lamaie
1 lingurita de scortisoara pudra
Reteta: Spalati si scoateti samburii corcoduselor. Intr-un vas, incalziti pana la punctul de fierbere 1 l de apa, apoi adaugati corcodusele impreuna cu sucul de lamaie, scortisoara, ghimbirul si edulcorantul si dati in clocot. Dati focul mic si lasati timp de 45 de minute pe foc. Puneti totul intr-un castron mare si lasati sa se racoreasca. Acoperiti cu o foaie de aluminiu si bagati in frigider timp de o ora.

8. Spuma de mere
Pentru 8 persoane - 130 calorii/persoana
Ingrediente:
8 albusuri de ou
400 g compot de mere fara zahar
40 g edulcorant pudra
1 lingura de scortisoara
1 lingurita de esenta de vanilie
Cateva frunze de menta proaspata
1 lingurita de sare
Reteta: intr-un castron, bateti albusurile spuma cu lingurita de sare. Incorporati usor compotul de mere, scortisoara, edulcorantul si esenta de vanilie. Amestecati bine. Acoperiti cu o foaie de aluminiu si puneti la frigider timp de o ora. Serviti proaspat si decorati cu cateva frunze de menta.

9. Spuma de lamaie
Pentru 8 persoane - 65 de calorii/persoana
Ingrediente:
8 albusuri de oua
2 lamai
80 g edulcorant
1 lingurita de sare
Reteta: intr-un castron, bate albusurile spuma cu lingurita de sare. Incorporati edulcorantul si sucul de la cele doua lamai. Acoperiti castronul cu o foaie de lamaie si puneti in frigider timp de o ora. Serviti proaspat, decorant cu putina coaja de lamaie rasa.

10. Prajitura cu branza alba
Pentru 4 persoane - 50 calorii/persoana
Ingrediente:
1 kg de branza fara grasime
2 oua
2 linguri de edulcorant
1 lingura ulei de masline

Reteta: incalziti cuptorul la 200C, apoi ungeti cu ulei o forma de prajitura. Intr-un castron, bateti branza alba cu ouale si edulcorantul pentru a obtine un amestec omogen. Varsati amestecul in forma de prajitura. Coaceti in cuptor timp de 45 de minute. Lasati sa se raceasca, apoi serviti.

Ceai-Medicinal.ro 2009

 
See Also
Frigiditate
Alimentatia sportivilor
Sucuri de legume