Pirul


Pirul mai are si urmatoarele denumiri populare: chir, albei, ragalie.
Pirul este o planta spontana, perena , ce creste prin locuri cultivate si necultivate. Il intalnim ca buruiana, pe terenurile prost intretinute, coste uscate, aride, nisipoase sau argiloase, pe langa garduri , la margini de paduri , in tufarisuri.

In scopuri medicinale sunt folosite rizomoamele cu resturile de radacini recoltate primavara sau toamna in urma araturilor.

Pirul are actiune diuretica si diaforetica. Fungistatica si antimicrobiana, ceea ce explica folosirea sa in dermatologie. Datorita siliciului pe care-l contine este considerat ca tonic si remineralizant, favorizand scaderea temperaturii si eliminarea toxinelor din corp.

Intrebuintari:
- pirul este diuretic si diaferetic. In dermatologie, datorita proprietatilor antimicrobiene. Prin diureza pe care o produce amelioreaza bolile de rinichi si vezica (cistita) . Aduce inbunatatiri in bolile de ficat, marind secretia biliara.

Tot datorita diurezei, pirul este folosit in guta si reumatism. Intrucat produce transpiratie, favorizand scaderea febrei , pirul este recomandat in bronsite, raceli si gripa.

 
See Also
Zmeura
Rozmarinul
Merisorul