Baile medicinale

Ce sunt baile medicinale?
Introducerea partiala sau totala a corpului in apa simpla sau in care au fost adaugate diferite substante medicamentoase cu scopul de a ajuta la insanatosirea omului bolnav, poarta numele de baie medicinala.

Aceste bai pot fi reci, calde sau la temperatura corpului. Ele actioneaza asupra organismului atat prin temperatura lor (rece sau calda), cat si prin substantele medicamentoase care sunt introduse in baie.

Baile reci generale
Au efect stimulator, inviorator asupra activitatii inimii, a respiratiei si asupra sistemului nervos. Dupa baie, pielea se incalzeste, circulatia periferica se intensifica, iar muschii sunt mai bine irigati cu sange.

Acest tip de baie ajuta la scaderea temperaturii corpului in bolile acute febrile (peste 40 o C), in insolatie, in socuri termice.
Se fac cu apa care la inceput va avea temperatura cat mai aproape de cea a corpului (30 - 32o C). Pe masura ce organismul se obisnuieste, se va adauga treptat apa rece, pana cand temperatura apei va ajunge undeva la 25 - 26 o C. Durata baii va fi de 10-15 minute. Pe timpul imbaierii se poate frictiona si pielea. Dupa baie se sterge pielea cu un cearsaf uscat si apoi se infasoara bolnavul cu o pilota groasa.

Baile reci locale
Baile reci locale ingusteaza calibrul vaselor sanguine periferice scazand temperatura locala. Prin aceasta contribuie la vindecarea inflamatiilor, a infectiilor si la calmarea durerii.

Baile reci ale membrelor sunt indicate in arsurile superficiale ale pielii, in crampele musculare, in faza initiala a abcesului, flegmonului, panaritiului, precum si in inflamatiile articulatiilor.

Baile reci de sezut se fac in caz de hemoroizi, furunculoza, orchita si alte boli genitale, precum si in caz de constipatie.

Apa va avea temperatura de 33 o C, iar durata baii va fi de 5-10 minute.

Baile calde generale
Se fac in caz de frisoane, raceala puternica, stres.

Se fac cu apa mai calda decat temperatura corpului (36 - 40 o C). Pentru ca pe timpul imbaierii temperatura apei sa nu scada, se adauga din cand in cand apa fierbinte.
Durata imbaierii dureaza intre 15 si 30 de minute, pana cand bolnavul incepe sa transpire (in cazul frisoanelor sau a racelii). Dupa baie se sterge pielea cu un prosop sau cearsaf uscat si bolnavul se aseaza intr-un pat cald si se acopera bine cu paturi calde, ferit de curenti de aer.

Baile calde locale
Sunt indicate in afectiunile localizate la membre sau la bazin (in tulburarile de circulatie ale mainilor si picioarelor, in caz de inghet si degeraturi, nevralgii, in prevenirea racelii, guturaiului si a altor boli ale aparatului respirator).

Au efect calmant in durerile reumatice, articulare, colici si in faza a doua a hemoroizilor.

Baile medicamentoase
Sunt in general bai calde sau la temperatura corpului. Pot fi totale sau partiale.

In apa se adauga diferite substante ca: sare, apa de mare, apa minerala, saruri de sulf, plante medicinale (flori de soc, flori de musetel, floare da fan sau paie, frunze de nuc, frunze de brad, coaja de stejar, de anin, de castan), tarate de grau.

Pentru baile cu plante medicinale se ia un pumn de vegetale, se amesteca cu 5 litri de apa, se fierb 30 de minute, iar amestecul obtinut se strecoara si se aduga in apa calda de baie. Durata unei bai este de 10-20 de minute si se poate repeta de 2-3 ori pe zi, timp de mai multe zile.

Baile calde sarate (5 kg sare la o baie generala si 1 kg la o baie partiala) se utilizeaza pentru calmarea durerilor articulare si musculare, a nevralgiilor si a durerilor din bolile ginecologice, dar nu in faza acuta a bolii.

Baile din tarate de grau si din coaja de copac contin tanin si au o actiune astringenta si dezinfectanta. Sunt indicate in unele boli de piele ca: eczema, urticaria, opareala, in diferite eruptii care produc mancarime, in transpiratii.

In cazul bolilor infectioase ale pieii, se adauga in apa de baie substante dezinfectante: cateva picaturi de tinctura de iod, solutie si permanganat de potasiu pana cand apa devine roz, sapun ras si dizolvat bine, o lingura de bromocet sau de creolina.

Aceste bai prezinta avantajul ca pot fi facute atat acasa, in intimitatea si confortul propriei locuintei, precum si in centrele termale.

Dincolo de rolul ajutator pe care il au aceste bai in fazele incipiente ale unor boli, trebuie sa retinem ca in primul rand au un rol reconfortant si relaxant si este bine sa le practicam cat mai des.

Ceai-Medicinal.ro 2009

 
See Also
Tratament pentru balonari intestinale folosind chimenul
Acupunctura in cadrul medicinii chineze
Plante medicinale folosite in tratamentul hipertensiunii arteriale